dilluns, 9 de juliol del 2012

El Collao


El mas del Collao es troba en l’actualitat abandonat i a males penes es manté en peu, encara que hi ha evidències que ens fan pensar que no fa massa temps encara estava ocupat, com ara l’engrunsadora que hi ha sota la casa. Tal i com ja hem comentat en altres posts, el procés d’abandó ha afectat majoritàriament als masos situats en les zones de més altitud, amb dificultat de comunicació i on el terreny té més pendent.

El mas té una ubicació nord-est, aspecte estrany i que ens fa pensar que va voler donar-se-li preferència a disposar la façana principal a favor de la pendent a canvi de perdre l’orientació sud-est. L’orientació sud-est és la predominant entre els masos de la serra d’Onil i, per tant, es pot pensar en una clara predisposició a disposar la vivenda de manera que reba el major influx de calor solar com a defensa davant un hivern dur i rigorós.

Per davall de l´era de la casa, entre estrets bancals d’oliveres ens trobem amb la font que donava l’abast a la casa. Les necessitats d’aigua per a la vivenda condicionaven en gran manera la localització dels masos en moltes ocasions. De la font a penes brolla l´aigua gota a gota, i no perquè s´haja assecat el naixement, sinó perquè l´aigua es perd. Sota la font, entre els avellaners, de vegades corre un rierol que, fins i tot, arriba a formar un toll.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada